Dentl

Orthodontie bij Dentl

Onze tandarts voor orthodontie Mariana Maia staat klaar voor jong (en oud).

Waarom orthodontie?

Als tanden en kiezen niet recht, maar scheef staan of niet goed op elkaar passen, kan het nodig zijn om ze met een beugel op de juiste plaats te zetten. Tanden en kiezen zijn dan beter en makkelijker te poetsen en eten wordt beter vermalen. Ook voorkom je problemen aan kaakgewrichten en tandvlees.

Eerste bezoek

Als je de eerste keer bij ons komt, maak je kennis met de tandarts voor orthodontie en kijken wij naar jouw gebit. Is een orthodontische behandeling bij jou nodig, heeft het zin, kunnen we direct beginnen? Soms is het beter even te wachten, omdat je nog tanden moet wisselen of enkele tanden nog verder moeten doorbreken. Ook kan het zijn dat je nog iets verder moet groeien. Dan maken we een nieuwe afspraak voor later.

Anamnese orthodontie

Op onze website is ook een orthodontie vragenlijst (anamnese orthodontie) met vragen over je algemene gezondheid te vinden. De antwoorden op de vragenlijst zijn van belang voor de orthodontist, omdat vele ziekten, geneesmiddelen etc. ook invloed hebben op het voorkomen van problemen met het gebit, de mondholte en op de uitvoering van het tandheelkundige werk. Samen met je ouders kun je deze lijst invullen en naar ons toe mailen.
Let op: het invullen van het medische anamneseformulier is een wettelijke verplichting.

Documentatie

Als blijkt dat de behandeling nu kan beginnen, wordt de situatie van je gebit in kaart gebracht. Dit doen we door foto’s te maken; een paar van je gezicht, een foto als je lacht en foto’s van al je tanden en kiezen. Ook maken we twee röntgenfoto’s. Eén van je hoofd om te kijken hoe je kaken op elkaar staan en een overzichtsfoto waar al je tanden en kiezen, hun wortels én het kaakbot goed op te zien zijn. Tenslotte maken we nog een scan van je boven- en onderkaak.

Planbespreking

Met behulp van deze foto’s en de scan gaat de orthodontist nadenken welke beugel het beste bij je past om jouw tanden netjes in de rij te zetten. Met het bespreken van het behandelplan nemen we de resultaten van de foto’s en gebitsmodellen door en krijg je te horen welke beugel je krijgt en waarom.

Plaatsen van de beugel

Na het bespreken van het plan kunnen we een afspraak inplannen om de beugel te plaatsen. Een beugel wordt gemiddeld elke maand bijgesteld zodat je kaken, tanden en kiezen allemaal op de juiste plek kunnen komen.

Blijvend effect

In het totaal duurt een beugelbehandeling ongeveer twee tot drie jaar. Daarna is het belangrijk de tanden op hun plek te houden. Dit noemen we met een moeilijk woord “retentie”. Om ervoor te zorgen dat je tanden op de nieuwe positie blijven staan, plaatsen we een draadje achter je tanden. Het is de bedoeling dat je dit draadje altijd blijft dragen.

▸ Lees hier meer over alle verschillende soorten beugels.

Tot ziens in Zwartsluis!

Als regiotandarts staan wij klaar voor alle inwoners van de gemeente Zwartewaterland en omgeving.
Heeft u vragen of wilt u meer weten over onze werkwijze of onze diensten, bel of mail ons.

▸ U kunt ook gebruik maken van ons contactformulier

Scroll naar boven