Dentl

Is elektrisch poetsen beter?

Waarom elektrisch poetsen?

Je haalt vaak meer tandplak weg

Als je je tanden poetst met een elektrische tandenborstel, maak je in één poetsbeurt net zoveel poetsbewegingen als je met een handtandenborstel in een maand doet. Dit betekent dus dat je veel meer tandplak weghaalt met een elektrische tandenborstel dan met handmatig poetsen. En hoe meer tandplak je weghaalt, hoe minder risico je loopt dat het verkalkt tot tandsteen. Je voorkomt zo nare mondproblemen, zoals gaatjes, tandsteen of ontstoken tandvlees.

Het is veiliger voor je tanden en tandvlees

Als je handmatig poetst, poets je al snel te hard. Naast het feit dat je hiermee je tandvlees beschadigt, kan het als reactie gaan terugtrekken met nare kwaaltjes als gevolg. Je voorkomt terugtrekkend tandvlees met de poetsdruksensor van een elektrische tandenborstel. Deze tandenborstels waarschuwen je zodra je te hard poetst. Dit doet de tandenborstel afhankelijk van het model met een lichtsignaal, trilling op het handvat, verlaging van de intensiteit. Smart tandenborstels tonen ook een melding in de app.

Een groot voordeel van elektrisch poetsen is dat je vaak keuze hebt uit meerdere poetsstanden. Hiermee stem je de snelheid van de rotaties of de intensiteit van de trillingen af op jouw gebit. Veel tandenborstels hebben bijvoorbeeld een speciale poetsstand voor gevoelige tanden en tandvlees. Heb je ontstoken tandvlees? Dan verbeter je de doorbloeding met de massage poetsstand. Hierdoor geneest je ontstoken tandvlees sneller.

Je poetst lang genoeg je tanden

Veel mensen die met een handtandenborstel poetsen, maken nauwelijks de aanbevolen 2 minuten vol. Zonde, want als je korter dan 2 minuten poetst, haal je veel minder tandplak weg. Het handige aan elektrische tandenborstels is dat je één of meerdere timers hebt. De 2 minuten timer geeft je een seintje als je lang genoeg hebt gepoetst. Daarnaast hebben de betere tandenborstels een interval timer die ongeveer iedere 30 seconden aangeeft dat je een andere zone in je mond moet poetsen.

Je leert beter poetsen

Met een smart tandenborstel met bijbehorende smartphone app leer je beter poetsen. Je krijgt namelijk inzicht in hoe jij je tanden poetst. Zoals hierboven beschreven zie je bij iedere smart tandenborstel in de app de poetstimer. Verder houdt de app bij hoe vaak je poetst en zie je de poetsdruksensor. Daarnaast zie je bij geavanceerdere tandenborstels ook precies welke tanden je beter moet poetsen. Dankzij deze feedback sla je nooit meer een tand over en voorkom je gaatjes.

Scroll naar boven