Dentl

Mijn kind voor het eerst naar de tandarts?

Tanden tellen

Viert je kind zijn tweede verjaardag? Dan is het bijna tijd voor zijn of haar eerste echte tandartsbezoek. Dit kun je doen als je zelf bijvoorbeeld op controle gaat. Zie het als een eerste kennismaking: je kind kan rondkijken en wennen aan de witte jassen en de apparatuur en de tandarts kan snel in zijn mond kijken en tanden tellen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen minder angstig zijn als ze voor een nare ingreep al meerdere positieve of in ieder geval neutrale ervaringen hebben gehad. Het advies is om na dat eerste bezoek twee keer per jaar met je kind naar de tandarts te gaan.

Goede voorbereiding eerste keer tandarts

Natuurlijk hoef je niet te wachten tot je kind twee jaar is, maar kun je hem al eerder meenemen als je zelf een afspraak hebt. De meeste tandartsen vinden dit prima. Wanneer je je kind ook voor het eerst meeneemt: een goede voorbereiding is het halve werk. Vertel je kind dat jullie naar de tandarts gaan en leg uit wat die doet en hoe het er daar uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de grote stoel, de witte jassen en de grote lamp. En vertel dat er iemand in zijn mond wil kijken. Je kunt van tevoren een boek voorlezen over de tandarts. Tip: het boek De Tandarts van Liesbeth Slegers.

Gaatje gespot

Vindt de tandarts een gaatje? Bereid je kind dan voor op de behandeling. Leg uit dat er een tand ziek is en dat die even gaat ‘slapen’ (de verdoving) en de tandarts hem dan beter maakt. Meestal vertelt de tandarts zelf ook wat hij gaat doen en laat hij de instrumenten zien die hij gebruikt.

Advies

Naast het checken van het gebit van je kind, geeft de tandarts ook advies en voorlichting aan ouders. Poetsen jullie de tanden goed, worden er geen plekjes overgeslagen? Daarnaast stelt hij vragen over voeding, bijvoorbeeld om erachter te komen of je kind niet te veel suiker binnenkrijgt en hoeveel zoet- en zuurmomenten – snoep of zure dranken – er op een dag zijn. Het advies is om niet meer dan vier keer per dag zoet of zuur te eten en drinken. Goed om te weten: jonge kinderen krijgen voornamelijk gaatjes doordat ze continu sabbelen aan een zuigfles met limonade of melk.

Scroll naar boven